Hoe overleef ik de winter!?

 

wint

Zodra de eerste blaadjes van de boom vallen begin ik al te balen. De herfst, maar met name de winter, hebben altijd een negatieve invloed gehad op mijn gevoel. Hoe donkerder en kouder de dagen worden, des te donkerder en kouder werd ik. Dit had invloed op mijn sociale leven; ik had steeds minder zin om de deur uit te gaan. Dit leidde er ook toe dat ik de sportschool minder vaak zag, mezelf troostte met ongezond eten en een relatie had met mijn bed.

De laatste jaren begint dit me steeds beter af te gaan.  Ik besloot een aantal jaar geleden namelijk dat de winter niet mijn humeur elk jaar mocht gaan verpesten.  Als ik de juiste keuzes maak in mijn leven, zal de winter er vast minder donker uit zien.

Herken jij jezelf ook in deze gedachte? Lees hier dan mijn tips tegen de winter dip;

  • Ben lief voor jezelf!

Ik merk steeds weer dat mensen een hele hoge verwachting hebben van zichzelf en daarbij hoort dat ze elke dag van alles MOETEN bereiken. Doen ze deze taken niet dan zijn ze teleurgesteld in zichzelf. Helaas hoor ik weinig mensen vertellen dat ze iets bereikt hebben, trots zijn of goed voor zichzelf besloten te zorgen. Wanneer is de laatste keer dat jij echt een momentje voor jezelf had? Of wanneer gaf je jezelf voor het laatst een compliment? Sta bewust stil bij de dingen die je wel bereikt hebt op een dag in plaats van alleen te kijken naar wat niet lukte. Wees hierbij ook hoopvol en positief tegen jezelf. Denk hierbij aan uitspraken als: ‘Ik mag er zijn’, ‘ik kom er wel doorheen’, ‘ik ben een goed mens’ of ‘ik doe mijn best’. Ook al voelt het onwennig en voel je niet gelijk effect, blijf positief tegen jezelf; je hebt het verdiend! Wat hierbij ook kan helpen is om elke dag één ding op te schrijven waar je vrolijk van werd of wat wel goed is gegaan, zodat je hier ook bij stil staat.

Ben ook lief voor je lichaam! Zorg voor voldoende slaap en gezonde voeding. Blijf niet heel de dag in bed liggen en kook voor jezelf. Als je gezond eet en voldoende hebt geslapen voel je jezelf energieker en fitter, waardoor het makkelijker is om van die bank af te komen. Ben ook niet te streng tegen jezelf; Gun jezelf ook momenten waarbij je even niets hoeft te doen.

  • Praat over je gevoelens

Uit schaamte zijn we vaak geneigd om niet te praten over onze negatieve gedachte. Zelf hield ik de gedachte het liefst voor me omdat ik bang was dat andere me een zeur zouden vinden of dat niemand me zou begrijpen. Nu ik wel aangeef waar ik tegen aan loop en mijn gevoel hierbij uit, kan ik ook steun ontvangen van een ander. Het ontvangen van steun is niet altijd gemakkelijk, het is ook goed om te bedenken waar je zelf steun aan ervaart. Als je weet welke steun je fijn vind, kun je dit ook aangeven op het moment dat je praat over je negatieve gedachte. Zelf vind ik het bijvoorbeeld fijn als mensen de tijd nemen om te luisteren, daarna wil ik pas een knuffel. Door te praten besefte ik me dat ik er niet alleen voor stond, er zijn meer mensen met deze gedachte: Samen sta je sterk!

  • Ga de deur uit!

Het is natuurlijk het gemakkelijkst om in de winter jezelf lekker te verstoppen onder de dekens op de bank en het liefst met de gordijnen dicht. Nu wil ik je toch aanbevelen om de deur uit te gaan, pak alle beetjes zon die er zijn mee, kleed jezelf lekker warm aan en maak een wandeling. Ik heb gemerkt dat wandelen er voor zorgt dat piekeren een stuk minder wordt, je wandelt als het ware je zorgen weg. De frisse wind in je gezicht, wandelen in de natuur of misschien zelfs in de duinen of aan zee, zorgen er voor dat ik met een voldaan gevoel na de wandeling met een kop thee op de bank plof.

  • Focus je op dingen die wel leuk zijn

Zet eens voor jezelf op een rijtje welke activiteiten, mensen of gedachte je wel een goed gevoel geven. Schrijf deze op en pak de lijst er bij wanneer je jezelf niet prettig voelt. Op het moment dat je het lijstje erbij pakt zul je misschien nergens zin in hebben, maar toch raad ik je aan om het te doen. Achteraf zul je jezelf er veel beter door gaan voelen. Dit hoeven niet altijd activiteiten te zijn waar je de deur voor uit moet. Je kunt namelijk ook op je lijstje zetten dat je gelukkig wordt van een serie met een dekentje en een kop thee. Het belangrijkste is dat je beseft dat er ook al is het koud, nog genoeg andere leuke dingen te doen zijn.

Een aantal activiteiten op mijn lijstje zijn: Winkelen, zonnebanken, wandelen, netflixen inclusief sfeer (kaarsjes, thee, dekentjes), naar de sauna, sporten en met vriendinnen lunchen. Een van de voordelen van de winter vind ik zelf altijd de wintercollectie; lekkere truien en sjaals waardoor je weinig voelt van de kou.

Hopelijk kun je met deze tips even vooruit. Het heeft mij ontzettend geholpen om bewust bezig te blijven met mijn gevoel, positief proberen te denken (Super moeilijk als je jezelf rot voelt) en soms toch iets te doen ook al had ik geen zin. Succes deze winter!

Heeft dit bericht er voor gezorgd dat je me iets wil vragen? Dit kan altijd! Mailen kan naar: katieeppenhof@gmail.com of benader me via één van mijn social media accounts.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close