Wat betekent kwetsbaarheid voor mij?

Als je mij tien jaar geleden gevraagd had waar ik aan denk bij het woordje kwetsbaarheid, zou ik niet gelijk aan positieve antwoorden hebben gedacht. Kwetsbaarheid deed me denken aan zwakte en labiliteit. Als klein meisje heb ik mezelf vrij snel aangeleerd dat kwetsbaar zijn er voor kon zorgen dat mensen je pijn kunnen doen en wie wil er nou pijn? Jaren lang probeerde ik er voor te zorgen dat mensen mijn kwetsbaarheid niet konden zien, zodat niemand mij pijn zou kunnen doen. Het jammere hieraan was dat ik in die jaren het bijna onmogelijk maakte om zelf nog kwetsbaar te zijn naar mezelf toe. Dit leidde tot gevoelens van leegte en zelfs meerdere depressies. Ik deed mezelf ontzettend te kort en ontnam hierdoor ook de kans aan anderen om er voor me te kunnen zijn; Ik had namelijk niemand nodig om mijn problemen op te lossen.

Gelukkig heb ik tegenwoordig een ander beeld bij het woord kwetsbaarheid. Met name de laatste jaren heb ik ervaren wat de kracht is van kwetsbaarheid tonen en kwetsbaar kunnen zijn.
Ik heb al die tijd gedacht dat mensen mij pijn konden doen als ik mijn kwetsbaarheid liet zien maar door echt jezelf te kunnen zijn en open te zijn over wat voor gevoelens je hebt zorg je er juist voor dat mensen waardering krijgen voor wie je bent en wat je laat zien.

94577_20130420_082411_tumblr_mh68ucuTin1rbk0joo1_500Mensen zien je niet als zwak maar vinden het juist sterk dat je durft te delen en durft te laten zien wat je dwars zit in het leven of wat je lastig vind. Het op doen van deze ervaringen en het ontvangen van positieve reacties zorgden er voor dat ik mezelf steeds meer open durfde te stellen. Ik ervaar veel steun van andere door mezelf kwetsbaar op te stellen, iets wat fijn is op momenten dat ik iets met iemand deel.

Het durven kwetsbaar zijn, zorgt er voor dat het voor anderen ook makkelijker wordt. Er bestaat een verbinding, waardoor je in gesprekken beide jezelf kan zijn en kan laten zien. In de maatschappij van tegenwoordig wordt vaak gekeken naar wat je kunt en waar je goed in bent, maar hoe mooi is het als je af en toe ook kan delen wat niet zo lekker loopt. Door dit te durven delen besefte ik me dat ik er niet alleen voor stond en dat sommige gedachtes die ik had helemaal niet zo vreemd waren. Het maakt je meer mens door niet alleen maar te doen alsof alles fantastisch loopt en alsof niks je kan raken.

lieflieflief

Zelf werk ik als jongerenwerker en deel ik ook met jongeren mijn eigen ervaring. Ik krijg hier vaak positieve reacties op en jongeren geven aan dat ze het fijn vinden dat ik dichtbij hen sta en ook laat zien dat niemand perfect is. Het delen van mijn ervaringen geeft hoop en laat zien dat als je écht ergens voor gaat, je altijd een stapje vooruit kan zetten. Het is fijn om andere hoop te geven en door beide onze kwetsbaarheden te tonen, geven we elkaar beide hoop. Ook ik kan leren van anderen door hier voor open te staan en aan te geven wat andere met me doen.

Ik ben blij dat ik tegenwoordig kwetsbaarheid kan zien als iets krachtigs wat mensen verbind en heb hier dan ook veel profijt van. Dit wil alleen niet zeggen dat het simpel is. Het heeft me een aantal jaar gekost om dit te durven laten zien en soms zit zelfstigmatisering me helaas nog steeds wel eens in de weg. Ook is het niet op alle plekken even makkelijk om kwetsbaarheid te tonen, denk bijvoorbeeld aan je werk. Sommige mensen vinden het lastig om hier te zeggen wat er echt in ze om gaat omdat ze bang zijn voor bijvoorbeeld een contract of hoe andere collega’s tegen hen kwaliteiten aan kijken. Het is daarom belangrijk om stigmatisering op de werkvloer tegen te gaan, ik help hier graag bij met een op maat gemaakt advies. Ook geef ik graag tips over jezelf kwetsbaar op stellen en hoe dit het beste aan te pakken. Stuur me een berichtje voor meer informatie.

Inspiratiebronnen:

  • Howie the Harp
  • Brene Brown

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close